Език:

Търсене

БНР - Липсва система за мониторинг и контрол на изпълнението по Националната програма за енергийна ефективност

  • Сподели:
post-title

обрите намерения на Националната програма за енергийна ефективност се оказват провалени от изпълнители, които дори в гаранционния срок не отстраняват дефектите. Такъв случай има в жилищен блок, в който живеят повече от 90 семейства в Русе.

Вече четири месеца дъждът навън спира, но водата продължава да тече в апартаментите на хората от блок "Елба" в Русе. 15-етажният блок е саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и това е струвало милион и 200 хиляди лева. За проблема сигнализира пред БНР Стилиана Цонева, която живее на последния етаж - най-пострадал от течовете.

„Като се качихме горе на покрива видяхме, че това, което трябва да е ремонтирано не е направено. След дъждовете започна да тече в апартаментите.“

Заедно със собствениците на апартаменти и домоуправителя се качваме на покрива на блока, за да видим как е изпълнена изолацията. Изолацията уж е направена, но вместо тази вата да се положи в подпокривното пространство, майсторите са въвели нова методика и са направили от покрива на блока повърхност, по-мека от персийски килим, която като сюнгер попива водата и след това я пропуска надолу към апартаментите. Сигналите от живущите в 15-етажния блок до фирмата изпълнител и общината са изпращани от професионалния домоуправител Цветелин Цонев.

„Сградата е санирана по Националната програма с договор от 2017 година между община Русе и фирмата изпълнител. 2019 е въдена в експлоатация. От тогава имаме и сигнали за течове. Сега жалбата е до кмета на общината за възстановяване на покрива в гаранционния срок“, каза в „Хоризонт до обед“ Цонев.

Тъй като договорът за саниране е подписан между фирмата и общината, заместник -кметът по строителството Магдалина Илиева обясни в "Хоризонт до обед", че и от тяхна страна вече са изпратени писма, с които напомнят на строителите, че трябва да отстранят дефектите от работата си. Всъщност по-интересният въпрос е кой прие обекта и дали членовете на приемателната комисия изобщо са стъпили на покрива, който, както вече казах, е по-мек от персийски килим и не върши основното - да пази апартаментите от дъжд и сняг.

  • Интервю на Валерия Никлова с Драгомир Цанев

„Тези случаи компроментират програмата, макар че са изолирани“ коментар на Драгомир Цанев от изпълнителен директор на Център за енергийна ефективност "ЕнЕфект".

„На всеки етап от инвестиционния процес съществуват възможности за компромиси. Едва ли това нещо можеше да се случи, ако имаше авторски надзор над изпълнението на проекта, правоспособен проектант не би си позволил такова нещо.

Защото тук в конкретния случай от Русе, всички характеристики на изолацията са тотално компроментирани. Също и липсата на контрол и съответно наказания, допуснати са сериозни грешки, които при една работеща система за мониторинг и контрол на изпълнението не би могло да се случат“, заяви още Цанев.

Още по темата в звуковите файлове. 

Цветелин Цонев

Цветелин Цонев